UMCG neemt deel aan consortium Medical Drone Service

Het UMCG gaat deelnemen aan het consortium van Medical Drone Service. Doel hiervan is om na te gaan hoe drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op de juiste tijd. De zorg kan hiermee dichter naar de patiënt worden gebracht.

Het gebruik van drones stelt het UMCG in de toekomst in staat sneller, duurzamer en betrouwbaarder vervoer van medische producten te coördineren. Hierbij is te denken aan het vervoeren van bloedzakken, medicaties en bloedmonsters. De inzet van drones sluit aan bij de ambities van het UMCG als het gaat om duurzaamheid en samenwerking in de regio.

Het doel van de samenwerking met Medical Drone Service is meervoudig. ‘Het kan ervoor zorgen dat patiënten poliklinisch of dichter bij huis te behandelen zijn doordat labresultaten sneller beschikbaar zijn of de uitwisseling met eerste lijn zorg efficiënter verloopt. Ook kan het een positieve bijdrage leveren aan de regionale samenwerking en het medische voorraadbeheer in het UMCG. En het draagt bij aan de duurzame doelstellingen van het UMCG doordat we hiermee minder CO2 uitstoten. Gedurende een periode van drie jaar gaan we onderzoeken welke concrete effecten haalbaar zijn’, volgens Martin ter Haar, manager van het Mobiel Medisch team van het UMCG.

Toetreding UMCG persfoto

Op de foto v.l.n.r.: Boy van der Velden (Manager Business Development Medical Drone Service), Stephanie Klein Nagelvoort Schuit (vice-voorzitter Raad van Bestuur UMCG) Martin ter Haar (Manager Mobiel Medisch Team UMCG), Richard Jacobs (Manager bedrijfsvoering Klinische Farmacie & Farmacologie), Rose van Rooijen (Business Developer Medical Drone Service)

Het Mobiel Medisch Team en de afdeling Klinische Farmacie van het UMCG gaan de komende periode gebruiken om de inzet van de medische drones goed te onderzoeken en voor te bereiden. Hiervoor worden ook andere zorgorganisaties opgeroepen om mee te denken aan de uitbreiding voor een medisch drone netwerk in de regio Noord-Nederland, aldus ter Haar.

Innovatieve mobiliteitsoplossing in de zorg

Medical Drone Service is een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health. De ambitie van Medical Drone Service is om door de inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor Nederland. De medische drone kan de snelste en kortst mogelijke route vliegen door de lucht.

De medische drone heeft een andere vormgeving dan reguliere drones met vier rotoren. Aan de medische variant valt vooral de grote gele vleugel op die hem net als een vliegtuig draagvermogen geeft. Door de combinatie van vier rotoren en een vleugel kan deze verticaal opstijgen en daarna door middel van de vleugel efficiënt een grote afstand afleggen. Op een volle acculading heeft het toestel een actieradius van een kleine honderd kilometer met een kruissnelheid van ongeveer 80 kilometer per uur. Ondertussen kan het 3 kilo aan materiaal meenemen. Na landing is de drone snel en gemakkelijk gereed te maken voor een volgende missie. Het compartiment waarin het medisch materiaal zich bevindt is zodanig geïsoleerd dat de inhoud niet kan bevriezen of juist te warm wordt. De wet- en regelgeving voor de medische drone omtrent professioneel gebruik van drones buiten het zicht van een piloot moet nog verder ontwikkeld worden. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste medische drones in Noord-Nederland ingezet kunnen worden.

Medical Drone Service is een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health. Samen met zorgpartners Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Resultlab, Amsterdam UMC, St. Antonius, Accureon en UMCG en technische partners Avy en KPN wordt er onderzocht hoe drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op de juiste tijd. De ambitie van Medical Drone Service is om bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor heel Nederland. Met de inzet van drones is het doel om de zorg sneller en dichter in de buurt van de patiënt te brengen en de zorginstellingen met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan zaken zoals het vervoeren van bloed, medicatie en diagnostische samples. Hierbij kan de drone de snelste en kortst mogelijke route vliegen door de lucht.

Lees hier het artikel op de website van het UMCG.