Op dinsdag 13 december heeft Medical Drone Service de nieuwe drone, de Avy Aera 3, in Lelystad bij ANWB Medical Air Assistance in ontvangst genomen. Het is de 10e Aera 3 die door Avy is gebouwd. De vleugels zijn afgewerkt in dezelfde kleur geel als de traumahelikopter. Hiermee sluit deze nieuwe vormgeving goed aan bij de doelstelling om de zorg in Nederland met elkaar te verbinden.

Succesvol getest voor eerste drone operatie

Tot de levering van de nieuwe Aera 3 zijn er al volop vliegtesten geweest met dit nieuwe type drone. De prestaties van de nieuwe drone zijn veelbelovend. De Avy Aera 3 is een mooie upgrade ten opzichte van de Avy Aera 1.5. Zo heeft het een groter vliegbereik (tot 100 km) en de mogelijkheid om 3 kilo aan medische goederen te vervoeren. Afhankelijk van de windsterkte en richting kan er een kruissnelheid van 100 kilometer per uur worden gehaald. Testen hebben zelfs al uitgewezen dat een afstand van 68 km in slechts 45 minuten afgelegd kan worden. Dit is hemelsbreed gezien van Den Haag naar Goes. Daarnaast voldoet de Aera 3 aan de regelgeving om veilig medische uitwisseling door de lucht te realiseren.

Opening eerste route binnen handbereik

Met de nieuwe drone zal Medical Drone Service ook de eerste operationele route tussen de ziekenhuislocaties Meppel en Zwolle gaan openen. Een belangrijke stap voor het consortium van Medical Drone Service. Samen met zorgpartners Erasmus MC, Sanquin, Certe,  Isala, ResultLab, Amsterdam UMC en St. Antonius en technische partners Avy en KPN wordt onderzocht hoe drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op de juiste tijd.