Experiment om bemande en onbemande luchtvaart veilig samen te laten vliegen
Drones en bemande luchtvaart veilig door het luchtruim laten vliegen. Dat is het doel van de samenwerking die ANWB (als onderdeel van Medical Drone Service samen met PostNL), LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) en KPN met elkaar aangaan. Begin 2023 start een voor Nederland uniek experiment met een digitale dronecorridor. Hierbij worden medische dronevluchten tussen twee ziekenhuizen in Zwolle en Meppel mogelijk, waarbij onder andere bloed, medicijnen en diagnostische monsters worden vervoerd.
Op dit moment is er nog geen inrichting en handhaving van het luchtruim voor BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) drone vluchten. Ook wetgeving en regulering zijn nog volop in ontwikkeling en dronegebruikers moeten ruim van tevoren goedkeuring aanvragen om een drone door gecontroleerd luchtruim te laten vliegen. Met de digitale snelweg voor drones wordt een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen zodat er in de nabije toekomst meer ruimte komt voor dronevluchten.
Unieke corridor
De digitale corridor maakt het mogelijk dat in een deel van het luchtruim waar bemande vliegtuigen vliegen ook ruimte is voor onbemande drones. Bovendien gaat de drone tijdens de vlucht communiceren met een Unmanned Traffic Managementsysteem (UTM-systeem) waardoor de vlucht efficiënter, veiliger en op langere afstand wordt uitgevoerd.
De partijen gaan het komende jaar ervaring opdoen met het inzetten van onbemande vliegtuigen in het drukke Nederlandse luchtruim. Met deze kennis kunnen in de toekomst op grotere schaal drones ingezet worden, bijvoorbeeld voor spoedeisend transport van bloed en om medicijnen en andere medische goederen sneller en goedkoper op de plaats van bestemming te krijgen.

Eerste vluchten begin 2023
De eerste vluchten starten in de eerste helft van 2023 tussen twee vestigingen van de Isala-klinieken. Later in 2023 worden ook op andere plaatsen vluchten uitgevoerd, bijvoorbeeld in de buurt van Rotterdam. Daarmee zou ervaring worden opgedaan in een drukker luchtruim, vanwege de nabijheid van Rotterdam-The Hague Airport. Door in twee verschillende typen luchtruim te testen met dronevluchten, wordt in alle mogelijke omstandigheden ervaring opgedaan.
Vanuit de samenwerking, die financieel en beleidsmatig ondersteund wordt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, leveren de drie partijen ieder een eigen bijdrage. LVNL heeft als luchtverkeersleidingsorganisatie de expertise in huis voor het opzetten van de juiste infrastructuur om bemande en onbemande luchtvaart veilig in hetzelfde luchtruim te laten vliegen. De UTM technologie hiervan wordt geleverd door Altitude Angel.De ANWB is als operator onderdeel van ANWB Medical Air Assistance en zal de medische dronetransporten uitvoeren in opdracht van PostNL. PostNL is met haar healthdivisie verantwoordelijk voor de zorgpartners van Medical Drone Service en ontwikkelt samen met hen het logistieke drone netwerk. KPN is in dit samenwerkingsverband de partner die de connectiviteit en digitale diensten, zoals de dataverstrekking voor de routeplanner voor drones, levert om de dronevluchten mogelijk te maken. Het gaat om data-uitwisseling, positiebepaling en het inzichtelijk maken van het grond- en luchtrisico.
Medical Drone Service is een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health. Dit doen we samen met verschillende (zorg) partners zoals Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Resultlab, Amsterdam UMC, St. Antonius en Accureon. Verder zijn Avy en KPN betrokken als technische partners en wordt er onderzocht hoe drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op de juiste tijd. De ambitie van Medical Drone Service is bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor heel Nederland. Met de inzet van drones is het doel om de zorg sneller en dichter in de buurt van de patiënt te brengen en de zorginstellingen met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan zaken zoals het vervoeren van bloed, medicaties en diagnostische samples. Hierbij kan de drone de snelste en kortst mogelijke route vliegen door de lucht.