FAQ items aan het laden...
Homepage2021-10-26T14:15:23+00:00

Medical Drone Service

Medical Drone Service is een initiatief van ANWB en PostNL. Binnen het initiatief onderzoeken we met diverse partners welke bijdrage drones kunnen leveren in het brengen van zorg op het juiste moment en op de juiste plaats. Hierbij zijn zorgpartners betrokken zoals het Erasmus MC en Sanquin. Onze gezamenlijke ambitie is om door inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor heel Nederland.

Hoe werkt het?

Initiatief van ANWB en PostNL

ANWB

De ANWB heeft als missie om iedereen zorgeloos onderweg te laten gaan. Dat doen we als je pech langs de weg hebt, maar ook als elke seconde telt. Sinds 1995 voeren we zo’n 9.000 vluchten per jaar met onze traumahelikopters, waardoor artsen sneller ter plaatse zijn en we letterlijk levens redden. Door toenemende filedruk wordt Nederland steeds minder bereikbaar. Daarom investeert ANWB in innovatieve mobiliteitsvormen zoals drones voor medische toepassingen.

Zo helpen we Nederland op weg, nu en in de toekomst. ANWB zal als operator de vliegoperatie uitvoeren.

PostNL

PostNL werkt samen met andere partijen aan nieuwe mobiliteitsvormen in een veranderende zorgmarkt. Als marktleider in het bezorgen van medicijnen aan ziekenhuizen onderzoeken we hoe we met slimme logistieke oplossingen de zorg anders kunnen organiseren en tegelijkertijd dichterbij de patiënt kunnen brengen.

Zorg dichter bij de patiënt

De vraag naar zorg op maat neemt steeds verder toe, terwijl de bereikbaarheid van ziekenhuizen en zorglocaties steeds verder afneemt. Met de inzet van drones onderzoeken we hoe de zorg sneller en dichter in de buurt van de patiënt brengen, maar ook de verbindingen tussen ziekenhuis en laboratoria versterken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het vervoer van bloed, medicijnen of diagnostische monsters, waarbij de drone de kortst mogelijk route door de lucht aflegt.

Zorg dichter bij patiënt
Medical Drone

Drone voor medisch transport

De drone die wij gebruiken is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Avy. De drone stijgt verticaal op en eenmaal op hoogte zet de drone de vlucht horizontaal voort. In de drone zit een speciaal compartiment dat geschikt is voor het vervoer van medische goederen.  Hiermee blijft de inhoud van het compartiment gedurende het vervoer te allen tijde stabiel.

De volgende stap

De komende drie jaar onderzoekt Medical Drone Service hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden. In 2020 worden de eerste testvluchten uitgevoerd door de ANWB, het bedrijf dat ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter in Nederland vliegt. Dit zal gebeuren in een gecontroleerde omgeving. Op basis van deze ervaringen bepalen we de volgende stap buiten deze gecontroleerde omgeving. PostNL heeft de partijen bij elkaar gebracht om deze nieuwe vorm van zorglogistiek te testen en gezamenlijk te leren hoe de logistiek van zorg nog beter kan worden georganiseerd.

FAQ items aan het laden...

Deelnemende zorgpartners

Erasmus

“Door de inzet van medische drones hopen we de routes te verkorten en daarmee zorg sneller en efficiënter te organiseren.” zegt Jan-Dietert Brugma, apotheker bij het Erasmus MC.

Sanquin Bloedbank

“Met Medical Drone Service onderzoeken we het toekomstig alternatief voor de huidige spoedritten die wij dagelijks in Nederland met sirenes en zwaailicht uitvoeren. Hiermee hopen we eerder bij de patiënt te zijn en het verkeer minder tot last te zijn.” zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder bij Sanquin Bloedbank.

“Onze droom is om tussen Meppel en Zwolle en later ook naar andere Isala locaties een lijndienst per drone in te richten. Daarmee willen we de diagnostiek, service en kwaliteit van onze zorg verbeteren”, zegt Jan van der Kolk, manager van het Klinisch chemisch laboratorium.

Door groei van zowel de eerste als tweede lijn neemt het aantal ziekenhuislocaties en prikposten toe. Samen met deze groei worden ook de logistieke uitdagingen, zoals het reguliere en spoedtransport over de weg, steeds groter. Met medische drones hopen we deze uitdagingen in de toekomst efficiënter aan te kunnen.

Onze partners

KPN

KPN voorziet een sterke stijging in de behoefte om drones in te zetten in verschillende sectoren, waaronder de zorgsector. Daarom zorgt KPN ervoor – onder andere door de inzet van (4G/5G) connectiviteit én in nauwe samenwerking met (luchtvaart-)partners – dat bedrijven drones eenvoudig, veilig en betrouwbaar kunnen laten vliegen. De drone van ANWB en PostNL zal verbonden zijn met het mobiele netwerk van KPN.

Het drone bedrijf Avy ontwikkelt een drone met vleugels om op een veilige, duurzame en snelle manier medische goederen te vervoeren. De autonome Avy wingdrone met verwisselbare opslagruimte kan verticaal opstijgen en landen en tevens lange afstanden afleggen.

Veel gestelde vragen

Wat wil dit consortium bereiken? 2019-11-20T08:22:19+00:00

De ambitie ​ is om over drie jaar dagelijkse een veilige drone operatie uit te voeren voor de zorgsector in Nederland. Het consortium wil graag ervaring opdoen met het vliegen met drones over grote afstanden. Voor de zorgsector zijn daarmee veel toepassingen denkbaar. Met deze testvluchten starten we een leertraject van 3 jaar.   

Waar gaan jullie met de drone vliegen?2020-11-10T21:04:42+00:00

We zijn momenteel bezig om te onderzoeken waar voor de medische partners de routes liggen die van waarde kunnen zijn. Om te leren wat er allemaal komt kijken bij het vliegen over langere afstanden voeren we veel testvluchten uit worden boven veilige en rustige gebieden.
Daarnaast starten we vanaf het vierde kwartaal 2020 met een eerste stap in de realisatie van de routes voor onze medische partners.
Vanaf november 2020 zullen we vluchten tussen Meppel en Zwolle uitvoeren voor onze medische partner Isala.
Dit gebeurt boven dunbevolkt gebied. Wanneer dit goed gaat, zullen we stappen zetten richting dichter bevolkt gebied. Zodat we straks voor alle medische partners kunnen vliegen.

Wat wordt er vervoerd met de drone?2019-11-20T08:23:04+00:00

Dit project is gericht op het transport van medische goederen. In de toekomst kan dat dus alles zijn wat medische relevant is om te vervoeren. Denk hierbij aan bloedsamples, weefselmonsters, medicatie, bloedzakken, maar bijvoorbeeld ook een AED. 

Met welke drone wordt er gevlogen?2020-11-10T21:06:49+00:00

We vliegen met een drone die door Avy, een Nederlandse dronebouwer, gemaakt is. De Avy Aera. Dit is een zogenaamde VTOL wingdrone. (VTOL=Vertical Take Off and Landing). 

Dit betekent dat de drone recht omhoog kan opstijgen en eenmaal op hoogte maakt de drone een transitie naar een vliegtuigvlucht. De drone heeft dus zowel propellers om recht omhoog op te stijgen als ook een duwpropeller voor de vliegtuigvlucht. Voordeel hiervan is dat er relatief weinig infrastructuur benodigd is bij bijvoorbeeld een ziekenhuis om de drone te laten starten en landen.

Kenmerken drone

Spanwijdte: 2,4m 
Kruissnelheid: 70 km/h 
Maximum snelheid: 90 km/h 
Maximum hoogte: In Nederland mag maximaal 120-meter hoog gevlogen worden.  
Maximaal start gewicht: 12kg 
Maximaal gewicht belading: 1,5kg 

Is een drone veilig?2020-11-10T21:07:52+00:00

In navolging van de Europese wetgeving voor de onbemande luchtvaart, die per 31-12-2020 van kracht wordt, moet van iedere vlucht in kaart gebracht worden wat de risico’s zijn en hoe hier rekening mee wordt gehouden.
De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op het handhaven van de regels. De operator, de drone, de werkwijze, de crew en de verbinding tussen drone en operator moeten voldoen aan strenge eisen die de veiligheid garanderen.

Zie: www.rijksoverheid.nl/drones voor de huidige regelgeving met betrekking tot het inzetten van drones.

Hoe wordt de drone bestuurd?2019-11-20T08:24:03+00:00

Drones worden vanuit een commandowagen op de grond bestuurd. De signalen worden primair over 4G verstuurd naar de drone. De drone vliegt automatisch en dus een voorgeprogrammeerde route. Onderweg kan een vlieger altijd ingrijpen om de drone handmatig te besturen. Ook is er een back-up data-link beschikbaar voor als 4G uitvalt. Daarmee kan de drone te allen tijde bestuurd worden.

Heeft op hoogte vliegen invloed op de kwaliteit van bijvoorbeeld medicijnen? 2019-11-20T08:26:48+00:00

Dat zal afhangen van datgene vervoerd wordt en gaat uitgebreid onderzocht worden. Wanneer medische goederen geconditioneerd moeten zijn dan zal dat gelijk blijven wanneer het vervoer per drone plaatsvindt.  

Neem contact met ons op

Ga naar de bovenkant